Helyi polgárok az európai közéletben – kovásznai konferencia a jótékonykodás és a kultúra jegyében

2016.05.19 10:30

Közel 50 fő utazott ki Kovásznára május 5-én, hogy részt vegyen az Európai Unió által támogatott, "Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért" (Project No: 558765-CITIZ-1-2014-2-HU-CITIZ-NT) című hat állomásos, nyílt testvérvárosi pályázat ötödik eseményén. A gyulaiakat Durkó Károly, Gyula Város Önkormányzata, Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke vezette. Gyula és Kovászna idén ünnepli partnerkapcsolata 10. jubileumi évfordulóját. Erre a jeles esztendőre méltón megemlékezve, jótékonysági akcióval és színes kulturális programokkal és készültek a szervezők az erdélyi testvérvárosban.

 

A Napkör Társadalmi Innovációs Egyesület városi kezdeményezésre, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központjának gyűjtött adományokat. A 4 és 16 év közötti bentlakóknak elsősorban iskolaszerekre és tartós élelmiszerekre volt szükségük, így a jótékonykodó gyulaiak jóvoltából értékes felajánlások leltek gazdára. A gyermekotthon zenekara, a HANGfoglalás együttes saját szerzeményeivel és feldolgozásokkal köszöntötte a gyulai látogatókat.

 

A Gyulai Művész Klub kapcsolatteremtő kezdeményezésére a kovásznai Pódium Színjátszó Társulat pozitívan reagált, így a két művészeti csoport az elmúlt hónapok során, a földrajzi távolságot az internet adta lehetőségek segítségével leküzdve, egy közös színpadi produkciót próbált össze. Így került a Kovásznai Művelődési Ház színpadára, Lázár Prezsmer Endre rendezésében a Rejtő Koktél. Az előadás során bemutatásra kerültek Rejtő népszerű bohózatai - az „Apósom a vezér”, „A tehén” és a „Szeánsz a fegyházban”. A nagy sikerre való tekintettel Gyula Város Önkormányzata meghívta a kovásznai művészeket Gyulára, amikor is június 10-én a Vigadó színpadán, a gyulai művészekkel közreműködésével együtt debütálhatnak műsorukkal. Az előadásra szeretettel várják az érdeklődőket a szervezők.

 

A Gyulai Alkotók Baráti Körének, „Gyulai színek Kovásznán” címmel festménykiállítása nyílt meg a Kovásznai Városi Művelődési Házban. A Bende Imre, Keresztesi Franciska, Metykóné Balogh Edit, Papp Mária és Patkás Irén alkotásaiból berendezett kiállítást egy hónapon át tekinthetik meg a művészetkedvelő helyiek.

 

Bogdán Zsolt, színművész, érdemes művész, a Kolozsvári Magyar Állami Színház Társulatának tagja Ady Estje zárta a művészeti programokat a testvérvárosi hétvégén.

 

A szombati konferenciának a Clermont Hotel biztosított kitűnő helyszínt.

 

Gyula város képviseletében Szilágyi Tamás, a Gál Ferenc Főiskola adjunktusa beszélt az európai identitás kihívásairól. Az Eurotender Egyesület részéről Függ Zsolt Péter vázolta az európai országok jövőorientációját és jövőképét. Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium magyartanára, a Boróka Székely-Magyar Kulturális Egyesület alelnöke ismertette társulásuk színes tevékenységi körét. A Gyulai Művész Klubot a pénteki színházi előadás után, a szombati konferencián egy prezentációval Nagy Balázs alapító tag mutatta be.

 

Kovászna város részéről Pozsony Ferenc, a Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora beszélt a civil szervezetek működéséről országos viszonylatokban. Civil Élet Háromszéken címmel Nemes Előd, Kovászna Megye Tanácsának munkatársa tartott előadást. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke, Gazda Zoltán nyújtott betekintést a civil szervezet munkásságába. Zárásként a kovásznai konferencia résztvevőit is megörvendeztette a Gyulahús Kft. marketing menedzsere, Gila Éva által megtartott interaktív gyulai kolbász termékbemutató és kóstoltató.

 

A közel három napos találkozó alatt a gyulaiaknak lehetősége nyílott megismerni Kovászna város látnivalóit is.

 

A testvérvárosi projekt következő és egyben záró állomása Gyulán lesz június 10-11-12-én. Ezen záróesemény égisze alatt kerül aláírásra a 25 éves évforduló kapcsán Gyula-Diztingen és a tíz éves évforduló jegyében Gyula-Kovászna testvérvárosok együttműködési megállapodásának megerősítése. Június 11-én, a Városháza dísztermében kerül megrendezésre a projektzáró esemény, melyre szeretettel várják a szervezők az érdeklődő gyulaiakat is.

 

Hajnal Edit

városmarketing referens – projekt menedzser

 

2016. május 19.