Gyulaiak látogatnak el az olaszországi Budrioba szakmai konferenciára és találkozóra

2015.10.08 13:52

A Gyulai kiutazókat Dr. Görgényi Ernő polgármester vezeti a városunkkal immár 52 éve testvérvárosi kapcsolatot kötött Budrioba. Gyula Város Önkormányzata az idén immár a harmadik nagyszabású európai uniós projektjét és rendezvénysorozatát indította el, mely események a 2015-ös és a 2016-os évek meghatározó elemei lesznek az éves testvérvárosi találkozók szempontjából.

 

Gyula városában a 2013-as esztendőt egy testvérvárosi hálózatépítésre megnyert pályázatnak köszönhetően, az aktív időskorúakkal foglalkozó konferenciák („Nemzetközi tapasztalatcsere – fórum a generációk közötti együttműködés előmozdítására” címmel) tették ki, melyek égisze alatt ünnepi és jubileumi események is megrendezésre kerültek. A 2014-es évben a munka és a család világát („Munka és család – önkormányzatok tematikus hálózata” címmel), azok összefüggéseit taglalták a testvérvárosi programok, akár az előző évben, ekkor is szintén a Europe for Citizens program jóvoltából.

 

Ezen pályázat hat állomásos, melynek nyitó rendezvényét júniusban szervezte a város új szerbiai partnertelepülésén, a határ menti Palicson. A két város civil szervezetei és egyesületei tartottak szakmai előadásokat, ismerkedtek meg profiljaik szerint. Egy közös képzőművészeti kiállítás is nyílt a településen a Gyulai Székely Aladár Fotóklub és palicsi festőművészek jóvoltából melynek folytatására jövő júniusában de már Gyulán kerül sor. A rendezvényt követően a kulturális élet és a képzőművészet terén nyíltak meg lehetőségek, elindult a közös gondolkodás, kiállítások és pályázatok terén. A gyulai helyi termékek bemutatására is sort kerítettek a szervezők, így a jelenlévők megkóstolhatták az Alakor sört és a Gyulai kolbászt is. A szakmai rendezvények nyilvánosak voltak.

Az olasz kisváros, Budrio 2015. október 9-10-11-én ad otthon ezen programsorozatnak. Erre a rendezvényre számos civil szervezet, egyesület látogat el az önkormányzati projekt menedzsmentje szervezésében Gyuláról (Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Egyesülete, Dél-Alföldi Wellness Egyesület, Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége, Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete, Gyulai Ifjúsági Központ, Mi egy Másért Közhasznú Egyesület, Gyulai Kert- és Tanyatulajdonosok Egyesülete, Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület és a Katolikus Karitász). A szakmai előadásokon túl a kiutazók meglátogathatják Budrio attrakcióit és az évente visszatérő rendezvényét, az AGRIBU-t, valamint Bologna nevezetességei is bemutatásra kerülnek.

 

Budrio konferencia galériája